27 oktober 2016

Nu är alla årets köttlådor bokade, lika roligt som vanligt att träffa kunder och vi får mycket positiv feedback.
Två fredagar återstår att leverera, sedan kan vi checka av det på listan.
Vi har även sålt  kött till en restaurang som ligger intill vår gård, Aska BBQ. De har Highland Cattle helger där de erbjuder en 6 rätters avsmakningsmeny, spännande!
Lite annorlunda honungsförsäljning blev det också i höst. Ett UF-företag från gymnasieskolan i Falkenberg ville ha små burkar till sitt företag Gottekorgen UF. Så vi tappade upp ett gäng 250 g burkar och leverarade. Roligt med ungdomar som tänker mat, delikatesser och närproducerat!

24 september 2016

Vilken härlig sensommar vi har haft!
Spannmålsskörden gick undan när vädret väl infann sig. Tyvärr var skörden inte så stor pga av torkan i maj-juni, och en stor del av maltkornet klassades om till foder eftersom proteinhalten var lite för hög. Även det pga av torkan.
Men det är så det är att odla, vissa år blir det bra, andra år sämre.
Höstsådden blev klar idag och det mesta av ensilaget är skördat, möjligtvis blir det en sen 3:e skörd på några bitar.
Just nu är det köttlådor som är aktuellt på gården, de första får vi hem för leverans till kunder den 7 oktober.
Det finns flera lådor kvar till den 21 oktober, boka gärna!

10 augusti 2016

Skördetid!
I väntan på lite stadigare väder för spannmål och ensilage så börjar vi denna veckan med att skatta den sista honungen mellan regnskurarna. Honungsskörden var ju i början av säsongen väldigt bra, sedan har det inte fortsatt riktigt i samma takt, men slutresultatet borde bli ganska bra. Det vi vi om en vecka!
I höst har vi även många köttlådor från våra Highland Cattle att sälja, mer info finns här.

22 juni 2016

Vilken varm och solig försommar vi har haft! Härligt väder, men tyvärr har torkan slagit hårt hos oss då vi fått extremt lite regn i maj och juni och har väldigt lätt jord som tål torkan dåligt. Gräset växer dåligt och även spannmålen är påverkad.
Då är det skönt att ha fler sysselsättningar på gården som istället utvecklats positivt av vädret, bisammhällena har trivts!
De är starka och vi har kunnat göra flera avläggare (nya samhällen) och den första honungsskörden har varit rekordstor.
Honungen är nu klar och finns i gårdsbutiken!
Vi har även haft en annorlunda kalvning under maj, vi fick för första gången tvillingar. Det är inte så vanligt hos Highland Cattle, och vi har under 16 år aldrig haft det. Kalvarna är inte så stora, men pigga och krya!
 

1 maj 2016

Trots en kall månad så rullar vårarbetet på.
De flesta kalvarna har fötts, och allt har hitills gått bra med dem.
Maltkornet är sått, nu har vi bara en vall kvar som ska sås om, men det blir om några veckor när korna har flyttat bort till sommarhagarna.
Vi har köpt 80 nya värphönor, så nu är det full fart på äggproduktionen och gott om ägg i gårdsbutiken!

29 mars 2016

Äntligen vår!
Igår började vi vårt vårbruk med gödselkörning och plöjning och de första kalvarna har fötts.
Bina har börjat att surra, denna veckan hoppas jag på en dag med sol utan vind, så att jag kan göra den första inspektionen i kuporna.
I helgen ska vi åka på hingstvisning till Tullstorp i Skåne, alltid spännande att välja hingst. Sedan hoppas vi att Miss Benelli är med på noterna!
Fotot är på årets första kalv, Vitsippa av Gärdesgård, vår allra första vita kalv. Visst är hon fin!

11 februari 2016

Ja, jag vet. Det är för tidigt att säga att våren är på gång. Men vinter kan det ju knappast kallas.
Men en dryg vecka i januari fick vi i alla fall lite snö och kyla.
Korna börjar bli runda om magarna, första kalvarna beräknas komma i slutet av nästa månad.
Hönorna längtar ut och bina kommer snart att göra sin rensingsflygning, så fort solen ligger på en stilla senvinterdag.
På bilden står vår ko Gunilla avGärdesgård och trivs i snön.
 

4 november 2015

Vilken härlig höst vi har!
Kor och ungdjur går fortfarande och betar, även om de förstås har börjat få lite ensilage också.
En av våra unghästar har fått en tråkig skada i ett bakknä, orsakat av trauma när hon var tre år. Skadan har inte läkt så hon har varit halt så fort hon har kommit igång att arbeta. För några veckor sedan lät vi göra en artroskopi och tyvärr var skadan så illa att hon aldrig kommer bli tävlingshäst. Då hon är värdefull för mig avelsmässigt (sista stoet jag har kvar efter min fina Carisma) och hon har visat mycket god hoppförmåga, bra ridbarhet och har lätta fina gångarter så kommer hon istället att få bli avelssto framöver.
Så 2017 har vi förhoppningsvis föl igen på gården!

2 oktober 2015

Idag har vi fått pressat de sista ensilagebalarna för året. Korna håller på att efterbeta en del av vallen, dom har några veckor kvar att göra.
Halmen fick vi in för några veckor sedan och den blev fin.
Så nu är det bara sista sådden kvar som ska göras imorgon, rågvete ska då ner i marken.
Bina är nu invintrade, de får en sockerlösning som vinterfoder istället för den honung som vi skördar. 12 samhälle vintras in, sen får vi se hur många som kommer igång till våren. Vi har haft tur med hög procent övervintrade samhälle de andra åren, och hoppas förstås att det fortsätter så!

2 september 2015

Då kan man summera sommaren och se fram emot hösten!
Spannmålen tröskades klart i måndags, alltid skönt. Förutom en brand i kornåkern som tog 2,5 ha, så har tröskningen gått bra. Halmen ligger kvar på åkern, hoppas få in den inom kort.
Sista honungsskörden väntar i helgen, men det finns inte mycket kvar i kuporna. Sommarskörden var ok, men sammantaget har honungsåret varit dåligt i det kalla vädret.
Alla kalvar är nu äntligen födda, 10 st blev det, precis enligt planen.
Korna och ungdjuren går ute minst en månad till, men förberedelser för installningen måste snart göras.
I år har vi bara två tjurar till slakt, och alla köttlådor är redan uppbokade.
Nästa år har vi fler tjurar, så finns det intresse för kött går det bra att redan nu sätta upp sig på väntlista. Vi mailar då ut när det närmar sig nästa år, och vill man då ha bokar man upp sig.

24 juni 2015

Sommarvärmen vill inte infinna sig, men det är en del av tjusningen med bondelivet, man får helt enkelt anpassa allt efter rådande väder.
Första skörden ensilage blev riklig, och då det var ostadigt väder slog vi inte allt, utan väntar med hälften som blir bra hästmat tills nästa gång det är läge att slå gräs (behöver några dagars torrt väder).
Vi har slungat första omgången honung, och den nyslungade såldes i midsommar, resten tappades upp i burk igår efter rörning och ympning, så om några veckor har vi åter burkar i "butiken".
Vi väntar fortfarande på de två sista kalvarna, inte alls bra att de kommer så sent, men vi hoppas åtminstone att de kommer inom det närmsta.
I början av juni slaktade vi en ungko och sålde några köttlådor med detaljer. Det är första gången vi provar återtag på ungko, annars brukar det bara vara på ungtjurarna. Men det kommer vi att göra om, gav ett riktigt bra och välsmakande kött.

7 maj 2015

Fortfarande lite ostadigt vårväder, vi behöver värme nu för att bina ska kunna dra in nektar från allt som står i blom. Raps och maskrosor är de blommor som är populärast att besöka för tillfället.
Några små betessläpp har vi haft. Ettårskvigorna har varit installade i vinter och uppskattade att komma ut. Även hönorna gillade sin nya hage! Besök gärna vår lilla butik där ni kan köpa ägg från våra sprättande hönor!